Filtracja płynnej kawy

Dwuetapowy proces separacji zmielonych ziaren kawy za pomocą przesiewacza wibracyjnego i separatora wirówkowego

Zalecane produktyW dwuetapowym procesie liofilizacji kawy mielonej zastosowano separator wibracyjny Finex Separator™ o średnicy 48″ i separator do usuwania cząstek stałych z cieczy Russell Liquid Solid Separator™. Dwuetapowy proces zapewnia całkowite usunięcie zmielonych ziaren z płynnego koncentratu kawy. Do tej pory duża część zmielonych ziaren trafiała do koncentratu podczas produkcji.

Oba urządzenia oferują doskonałe parametry pod względem separacji cząstek, a ich użycie w ramach jednego procesu zapewnia najskuteczniejsze oddzielenie cząstek stałych od cieczy w drodze prostego procesu separacji ciecz – ciało stałe. W pierwszym etapie procesu zastosowano Finex Separator™ o średnicy 48″, znany również jako przesiewacz wibracyjny, wyposażony w sito o rozmiarze oczka 140 mikronów, aby wstępnie usunąć część wody ze zmielonej kawy. W drugim etapie wykorzystany został separator do usuwania cząstek stałych z cieczy, tj. Liquid Solid Separator™, w którym nylonowy rękaw o rozmiarzeoczka 40 mikronów oddziela pozostałą wodę i zbiera zmieloną kawę.

Na filmie pokazano, w jaki sposób oba urządzenia (separator/Przesiewaczy wibracyjny i separator ciecz – ciało stałe) usuwają zmielone ziarna kawy z produktu końcowego, jakim jest płynny koncentrat kawy (Przesiewacz do kawy). Koncentrat ten jest stosowany w dystrybutorach do kawy i jest uważany za najlepszy sposób na szybkie przygotowanie smacznych zimnych napojów kawowych, takich jak kawa mrożona czy kawa frappe. Koncentrat zawiera wyciąg z kawy, dodatki smakowe i słodzik, dzięki czemu jest wyjątkowo uniwersalny.

Pierwszy etap produkcji koncentratu polega na zaparzeniu kawy. Ziarna kawy są mieszane w dużych zbiornikach z wrzącą wodą, aby wyekstrahować składniki odżywcze zawarte w surowcu. Po zaparzeniu mieszanina trafia do przesiewacza wibracyjnego Finex Separator™ , który odpowiada za wychwycenie większości zmielonych ziaren i usunięcie ich z naparu. Płyn przepływa przez sito, po czym jest kierowany do separatora Liquid Solid Separator™, gdzie następuje końcowy etap separacji i usunięcie wszelkich pozostałości kawy mielonej. Możliwe jest ustawienie stałych bądź zmiennych obrotów separatora, a także dalsze zwiększenie skuteczności oddzielania ziaren od płynnego koncentratu przez zmianę kąta nachylenia urządzenia. W dalszej kolejności płynny koncentrat jest magazynowany i liofilizowany.

Jeśli chcesz uzyskać więcej informacji o produkcie Finex Separator™, zapraszamy do kontaktu.

Zalecane produkty