Zadzwoń do nas +32 (0) 15 27 59 19

Przesiewanie kawałków pianki

Dwustopniowy proces przesiewania w urządzeniu Russell Compact Sieve® 600 mm pozwala producentom ograniczyć straty produktu do minimum

Dla każdego producenta zmniejszenie do minimum strat produktu oraz podniesienie sprawności i wydajności procesów technologicznych ma istotne znaczenie. W procesach produkcji słodyczy często odzyskuje się surowce takie jak cukier w celu ich ponownego wykorzystania.

Na poglądowym filmie widać przesiewanie zbędnych kawałków pianki cukrowej marshmallow na przesiewaczu wibracyjnym Russell Compact Sieve® w celu odzyskania cukru. W pokazanym konkretnym przypadku kawałki pianki posypane są wiórkami kokosowymi i cukrem, dlatego wymagają dwustopniowego przesiewania. Proces ten zwykle przeprowadza się za pomocą przesiewaczy klasyfikacyjnych, takich jak np. Finex Separator™, jednak w tym przypadku klient dysponował pomieszczeniami o ograniczonej wysokości i dlatego wymagał, aby ten dwustopniowy Fproces zrealizować w dwóch różnych miejscach.

Klient życzył sobie również, aby urządzenia miały zainstalowane klamry szybkorozłączalne niewymagające użycia narzędzi, w jakie wyposażony jest przesiewacz wibracyjny Russell Compact Sieve®. Umożliwiają one szybkie i skuteczne czyszczenie.

Najpierw produkt przepuszcza się przez ramowe sito z siatki o dużych oczkach, które zatrzymuje duże kawałki pianki, a przepuszcza wiórki kokosowe, cukier i mniejsze kawałki pianki. W drugim procesie przesiewania stosuje się siatki o drobniejszych oczkach, zatrzymujące wiórki kokosowe i pozostałe kawałki pianki, a przepuszczające czysty, pozbawiony jakichkolwiek zanieczyszczeń cukier, gotowy do ponownego użycia.

Przesiewacz Russell Compact Sieve® to uniwersalne przesiewacze wibracyjne. Charakteryzuje się prostoliniowym przepływem produktu i niewielką wysokością, dzięki czemu można go bez trudności instalować w istniejących lub nowych liniach produkcyjnych. Minimalna liczba elementów stykających się z produktem gwarantuje dokładność czyszczenia. Przesiewacz wibracyjny Russell Compact Sieve® można złożyć i rozłożyć bez użycia narzędzi, co do minimum skraca czas mycia i czyszczenia, a to z kolei oznacza, iż przerwy w produkcji i postoje są też skrócone do absolutnego minimum.

Przesiewacz wibracyjny Russell Compact Sieve® i inne urządzenia separacyjne firmy Russell znalazły liczne zastosowania w procesach technologicznych wykorzystywanych w przemyśle spożywczym na całym świecie. Urządzenia firmy Russell pracują jako przesiewacze wibracyjne do cukru pudru, cukru kryształu i cukru nierafinowanego, a także używa się ich do przesiewania wielu składników produktów spożywczych. Więcej o tym, jak nasze urządzenia podnoszą wydajność produkcji i zmniejszają straty produktu, można przeczytać w studiach przypadków zastosowań w przemyśle spożywczym, a na filmach poglądowych można obejrzeć inne próbne zastosowania w przemyśle spożywczym.

Jeśli chcą Państwo uzyskać więcej informacji lub odpowiedzi na konkretne pytania, prosimy o kontakt.

Skontaktuj się z nami