Zwiększenie jakości produktu dzięki filtracji przemysłowej

Eliminacja typowych problemów w przetwarzaniu żywności i napojów dzięki ciągłej filtracji

Podczas obróbki produktów w branży spożywczej, gwarancja jakości produktu ma często najwyższy priorytet zarówno dla producentów, jak i przedsiębiorstw. Filtracja przemysłowa, stosowana w celu usunięcia nadwymiarowych cząstek lub aglomeratów,  jest prawdopodobnie jedną z najważniejszych części procesu produkcyjnego, począwszy od surowego składnika aż po produkt przeznaczony do spożycia.

Jakie są rodzaje filtracji?

Podobnie jak istnieje wiele różnych rodzajów produktów spożywczych i napojów, istnieje również wiele metod filtracji, które mają zapewnić konsekwentne i niezawodne zabezpieczenie jakości produktu w przemyśle spożywczym. Procesy filtracji, takie jak filtracja nabojowa – przy użyciu materiałów nietkanych, tkaninowych lub siatkowych – to metoda filtracji, która dzięki grawitacji lub wytworzeniu ciśnienia umożliwia przejście płynnego lub stałego materiału (takiego jak sól lub piasek). Te elementy filtrujące lub wkłady typu „micro-screen” to jedne z najważniejszych części Twojego filtra i mogą być używane w dalszej części linii technologicznej do ochrony filtrów membranowych, ponieważ usuwają nadwymiarowe cząstek o dużych rozmiarach. Inne technologie, takie jak filtracja membranowa, stosowane są na mniejszą skalę i pozwalają filtrować produkty do poziomu submikronowego, przez co lepiej nadają się do filtrowania wody.

Korzyści i wyzwania związane z filtrowaniem żywności i napojów

Filtracja w dużej mierze służy jako proces w produkcji przemysłowej, który minimalizuje zanieczyszczenie produktu poprzez usuwanie zanieczyszczeń oraz chroni smak i jakość żywności lub napoju. Potrzeba zapewnienia klientom bezpiecznych produktów konsumpcyjnych jest niezwykle ważna dla przemysłu spożywczego, a filtracja przemysłowa jest najlepiej przygotowana do sprostania temu wyzwaniu.

Prognozuje się, że do 2023 rynek filtracji przemysłowej ma osiągnąć wartość 35 miliardów dolarów z powodu takich czynników jak postępująca urbanizacja i szybki rozwój przemysłu spożywczego, który ma zaspokoić rosnący popyt. Z tego powodu rozwijają się trendy, które wpływają nie tylko na konsumowane przez nas jedzenie, ale także na sposób jego produkcji. Jednym z takich trendów jest zauważalny wzrost zapotrzebowania na przetworzoną i półprzetworzoną żywność, co oznacza zwiększone zapotrzebowanie na procesy przemysłowe, takie jak filtracja, niezbędne nie tylko w celu zapobiegania zanieczyszczeniu, ale także do ochrony jakości produktów.

Kolejnym rosnącym trendem, który dopiero się zwiększy, jest potrzeba zrównoważenia w przemysłowych procesach produkcyjnych w skali globalnej. Ponieważ ponad 30% światowego zużycia energii można powiązać z przemysłem wytwórczym, wraz ze wzrostem emisji gazów cieplarnianych i skoncentrowaniem się na zmianach klimatu, producenci muszą zminimalizować zarówno zużycie energii, jak i ilość odpadów wytwarzanych podczas produkcji.

Należy wyjść naprzeciw tym wyzwaniom, aby zagwarantować skuteczność filtracji przemysłowej. W tym wypadku, należy wziąć pod uwagę nie tylko rodzaj przetwarzanego materiału – tj. lepkość lub wielkość i stężenie cząstek (jeśli jest to ciało stałe) – ale także konstrukcję maszyny filtracyjnej. Typowe, proste procesy, takie jak stosowanie filtrów workowych, są kosztowne i nieekonomiczne z punktu widzenia ochrony środowiska,a częsta potrzeba wymiany worków utrudnia produkcję.

W związku z wspomnianym, szybkim rozwojem przemysłu kładzie się coraz większy nacisk na potrzebę spełnienia rygorystycznych norm ustanowionych przez organizacje takie jak HACCP, HAZOP i FDA.

Optymalizacja i zastosowanie filtracji przemysłowej

Wyzwania te pokazują nie tylko znaczenie filtracji przemysłowej, ale także ogromną potrzebę włączenia lub optymalizacji filtracji w liniach technologicznych, w celu sprostania szybko zmieniającym się wymaganiom rynku.

Produkty takie jak czekolada i olej są popularnymi składnikami w przemyśle spożywczym, których obróbka na etapie końcowej produkcji  musi być zgodna z najwyższymi standardami higieny i jakości, dzięki czemu nadają się do spożycia.Filtry liniowe Russell Finex do zastosowań przemysłowych i sanitarnych

The Self-Cleaning Russell Eco Filter® został specjalnie zaprojektowany, aby dostosować się do tych wymogów i sprostać każdemu wyzwaniu, przed którym stoi rynek filtracji przemysłowej. Innowacyjne samoczyszczące filtry  Russell Finex zostały skonstruowane specjalnie pod kątem rygorystycznych wymogów licznych organizacji zajmujących się bezpieczeństwem i higieną pracy, a elementy filtrów są również dostępne w różnych wielkościach w zależności od konkretnych wymagań, całkowicie eliminując potrzebę filtrów workowych a tym samym zmniejszając zanieczyszczenie środowiska.

Dzięki 85-letniemu doświadczeniu w branży filtracji i przesiewania, Russell Finex jest idealnym producentem przemysłowym, dostarczającym innowacyjny sprzęt, który pasuje do każdego zastosowania w branży spożywczej i napojów. Aby dowiedzieć się więcej o tym, dlaczego ta maszyna jest idealnym rozwiązaniem dla wszystkich Twoich potrzeb filtracyjnych, skontaktuj się z nami już dziś.